Følg os

Kunstig intelligens

Med-Gemini: Transformering af medicinsk AI med næste generation af multimodale modeller

mm

Udgivet

 on

Kunstig intelligens (AI) har lavet bølger inden for det medicinske område i løbet af de sidste par år. Det forbedrer nøjagtigheden af ​​medicinsk billeddiagnostik, hjælper med at skabe personlige behandlinger gennem genomisk dataanalyse og fremskynder opdagelse af lægemidler ved at undersøge biologiske data. På trods af disse imponerende fremskridt er de fleste kunstig intelligens-applikationer i dag begrænset til specifikke opgaver, der bruger kun én type data, såsom en CT-scanning eller genetisk information. Denne enkeltmodalitetstilgang er ret forskellig fra, hvordan læger arbejder, og integrerer data fra forskellige kilder for at diagnosticere tilstande, forudsige resultater og skabe omfattende behandlingsplaner.

For virkelig at støtte klinikere, forskere og patienter i opgaver som at generere radiologirapporter, analysere medicinske billeder og forudsige sygdomme ud fra genomiske data, skal AI håndtere forskellige medicinske opgaver ved at ræsonnere over komplekse multimodale data, herunder tekst, billeder, videoer og elektronisk sundhedsjournaler (EPJ'er). Men at bygge disse multimodal medicinsk AI systemer har været udfordrende på grund af AI's begrænsede kapacitet til at håndtere forskellige datatyper og knapheden på omfattende biomedicinske datasæt.

Behovet for multimodal medicinsk AI

Sundhedspleje er et komplekst net af indbyrdes forbundne datakilder, fra medicinske billeder til genetisk information, som sundhedspersonale bruger til at forstå og behandle patienter. Traditionelle AI-systemer fokuserer dog ofte på enkeltopgaver med enkelte datatyper, hvilket begrænser deres evne til at give et omfattende overblik over en patients tilstand. Disse unimodale AI-systemer kræver enorme mængder mærkede data, som kan være dyre at få, giver et begrænset omfang af muligheder og står over for udfordringer med at integrere indsigt fra forskellige kilder.

Multimodal AI kan overvinde udfordringerne ved eksisterende medicinske AI-systemer ved at give et holistisk perspektiv, der kombinerer information fra forskellige kilder, hvilket giver en mere præcis og fuldstændig forståelse af en patients helbred. Denne integrerede tilgang forbedrer diagnostisk nøjagtighed ved at identificere mønstre og korrelationer, der kan gå glip af, når hver modalitet analyseres uafhængigt. Derudover fremmer multimodal AI dataintegration, hvilket giver sundhedspersonale adgang til et samlet overblik over patientinformation, hvilket fremmer samarbejde og velinformeret beslutningstagning. Dens tilpasningsevne og fleksibilitet gør den i stand til at lære af forskellige datatyper, tilpasse sig nye udfordringer og udvikle sig med medicinske fremskridt.

Introduktion til Med-Gemini

Nylige fremskridt inden for store multimodale AI-modeller har udløst en bevægelse i udviklingen af ​​sofistikerede medicinske AI-systemer. Førende i denne bevægelse er Google og DeepMind, som har introduceret deres avancerede model, Med-Gemini. Denne multimodale medicinske AI-model har demonstreret enestående ydeevne på tværs 14 branchebenchmarks, som overgår konkurrenter som OpenAI's GPT-4. Med-Gemini er bygget på Gemini familie af store multimodale modeller (LMM'er) fra Google DeepMind, designet til at forstå og generere indhold i forskellige formater, herunder tekst, lyd, billeder og video. I modsætning til traditionelle multimodale modeller kan Gemini prale af en unik Blanding af eksperter (MoE) arkitektur, med specialiseret transformator modeller dygtig til at håndtere specifikke datasegmenter eller opgaver. På det medicinske område betyder det, at Gemini dynamisk kan engagere den bedst egnede ekspert baseret på den indgående datatype, uanset om det er et røntgenbillede, genetisk sekvens, patienthistorie eller kliniske noter. Denne opsætning afspejler den tværfaglige tilgang, som klinikere bruger, hvilket forbedrer modellens evne til at lære og behandle information effektivt.

Finjustering af Gemini til multimodal medicinsk kunstig intelligens

At skabe Med-Gemini, forskere finjusteret Gemini på anonymiserede medicinske datasæt. Dette gør det muligt for Med-Gemini at arve Geminis oprindelige evner, herunder sprogsamtale, ræsonnement med multimodale data og håndtering af længere sammenhænge til medicinske opgaver. Forskere har trænet tre brugerdefinerede versioner af Gemini vision-koderen til 2D-modaliteter, 3D-modaliteter og genomik. Det er ligesom at træne specialister inden for forskellige medicinske områder. Uddannelsen har ført til udviklingen af ​​tre specifikke Med-Gemini varianter: Med-Gemini-2D, Med-Gemini-3D og Med-Gemini-Polygenic.

  • Med-Gemini-2D

Med-Gemini-2D er trænet til at håndtere konventionelle medicinske billeder, såsom røntgenbilleder af thorax, CT-skiver, patologiplastre og kamerabilleder. Denne model udmærker sig i opgaver som klassificering, visuel besvarelse af spørgsmål og tekstgenerering. For eksempel, givet et røntgenbillede af thorax og instruktionen "Viste røntgenbilledet nogen tegn, der kunne indikere carcinom (en indikation på kræftvækst)?", kan Med-Gemini-2D give et præcist svar. Forskere afslørede, at Med-Gemini-2Ds raffinerede model forbedrede AI-aktiveret rapportgenerering for røntgenbilleder af thorax med 1% til 12%, hvilket producerede rapporter "ækvivalente eller bedre" end dem fra radiologer.

  • Med-Gemini-3D

Med-Gemini-2D udvider med mulighederne i Med-Gemini-3D og er trænet til at fortolke 3D medicinske data såsom CT- og MR-scanninger. Disse scanninger giver et omfattende overblik over anatomiske strukturer, hvilket kræver et dybere niveau af forståelse og mere avancerede analytiske teknikker. Evnen til at analysere 3D-scanninger med tekstinstruktioner markerer et betydeligt spring inden for medicinsk billeddiagnostik. Evalueringer viste, at mere end halvdelen af ​​rapporterne genereret af Med-Gemini-3D førte til de samme plejeanbefalinger som dem, der blev lavet af radiologer.

  • Med-Gemini-polygenisk

I modsætning til de andre Med-Gemini-varianter, der fokuserer på medicinsk billeddannelse, er Med-Gemini-Polygenic designet til at forudsige sygdomme og sundhedsresultater fra genomiske data. Forskere hævder, at Med-Gemini-Polygenic er den første model af sin art til at analysere genomiske data ved hjælp af tekstinstruktioner. Eksperimenter viser, at modellen udkonkurrerer tidligere lineære polygene scores ved at forudsige otte helbredsudfald, herunder depression, slagtilfælde og glaukom. Det er bemærkelsesværdigt, at det også demonstrerer nul-skuds-egenskaber, der forudsiger yderligere sundhedsresultater uden eksplicit træning. Dette fremskridt er afgørende for diagnosticering af sygdomme som koronararteriesygdom, KOL og type 2-diabetes.

Opbygning af tillid og sikring af gennemsigtighed

Ud over dets bemærkelsesværdige fremskridt inden for håndtering af multimodale medicinske data, har Med-Geminis interaktive muligheder potentialet til at adressere grundlæggende udfordringer i AI-adoption inden for det medicinske område, såsom black-box-karakteren af ​​AI og bekymringer om jobudskiftning. I modsætning til typiske AI-systemer, der fungerer ende-til-ende og ofte tjener som erstatningsværktøjer, fungerer Med-Gemini som et hjælpeværktøj for sundhedspersonale. Ved at forbedre deres analyseevner lindrer Med-Gemini frygten for jobforskydning. Dens evne til at give detaljerede forklaringer af sine analyser og anbefalinger øger gennemsigtigheden, så lægerne kan forstå og verificere AI-beslutninger. Denne gennemsigtighed skaber tillid blandt sundhedspersonale. Desuden understøtter Med-Gemini menneskeligt tilsyn og sikrer, at AI-genereret indsigt bliver gennemgået og valideret af eksperter, hvilket fremmer et samarbejdsmiljø, hvor AI og medicinske fagfolk arbejder sammen om at forbedre patientbehandlingen.

The Path to Real-World Application

Mens Med-Gemini viser bemærkelsesværdige fremskridt, er det stadig i forskningsfasen og kræver grundig medicinsk validering før anvendelse i den virkelige verden. Strenge kliniske forsøg og omfattende test er afgørende for at sikre modellens pålidelighed, sikkerhed og effektivitet i forskellige kliniske omgivelser. Forskere skal validere Med-Geminis ydeevne på tværs af forskellige medicinske tilstande og patientdemografi for at sikre dens robusthed og generaliserbarhed. Regulatoriske godkendelser fra sundhedsmyndigheder vil være nødvendige for at garantere overholdelse af medicinske standarder og etiske retningslinjer. Samarbejde mellem AI-udviklere, medicinske fagfolk og regulerende organer vil være afgørende for at forfine Med-Gemini, adressere eventuelle begrænsninger og opbygge tillid til dets kliniske nytte.

The Bottom Line

Med-Gemini repræsenterer et betydeligt spring inden for medicinsk AI ved at integrere multimodale data, såsom tekst, billeder og genomisk information, for at give omfattende diagnostik og behandlingsanbefalinger. I modsætning til traditionelle AI-modeller, der er begrænset til enkelte opgaver og datatyper, afspejler Med-Geminis avancerede arkitektur sundhedspersonalets tværfaglige tilgang, hvilket forbedrer diagnostisk nøjagtighed og fremmer samarbejde. På trods af dets lovende potentiale kræver Med-Gemini streng validering og regulatorisk godkendelse før anvendelse i den virkelige verden. Dens udvikling signalerer en fremtid, hvor AI hjælper sundhedspersonale og forbedrer patientbehandlingen gennem sofistikeret, integreret dataanalyse.

Dr. Tehseen Zia er fast lektor ved COMSATS University Islamabad og har en ph.d. i kunstig intelligens fra Wiens teknologiske universitet, Østrig. Med speciale i kunstig intelligens, maskinlæring, datavidenskab og computersyn har han ydet betydelige bidrag med publikationer i velrenommerede videnskabelige tidsskrifter. Dr. Tehseen har også ledet forskellige industrielle projekter som Principal Investigator og fungeret som AI-konsulent.