Kapcsolatba velünk

Mesterséges Intelligencia

Apple WWDC: Az AI és a térbeli számítástechnika erejének felszabadítása úttörő frissítésekkel

mm
korszerűsített on

Az elmúlt Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) jelentős frissítéseket mutatott be az Apple platformjain, új funkciókat és fejlesztéseket vezetve be, amelyek célja a felhasználói élmény és a fejlesztői képességek javítása. Az esemény kiemelte a mesterséges intelligencia fejlődését, a különböző operációs rendszerek frissítéseit, valamint az Apple hardverének és szolgáltatásainak jelentős fejlesztéseit.

Főbb közlemények

1. Apple Vision Pro és visionOS 2:

  • apple vision pro és a visionOS megkapták az első fontosabb frissítéseket. VisionOS 2 fejlesztéseket tartalmaz a térbeli számítástechnika, új fejlesztői API-k és funkciók, amelyek növelik a termelékenységet és a kapcsolódást.
    • új alkalmazások: NBA több élő meccsmegtekintéshez, „Mi lenne, ha?” a Marvel szuperhős élményekhez: „Kihalhatatlan” a veszélyeztetett fajok felfedezéséhez.
    • Térbeli fotók és videók: SharePlay-szel továbbfejlesztve az emlékek élethű részletességű megosztásához.
    • Növeli a termelékenységet: Továbbfejlesztett Mac virtuális kijelző, új intuitív gesztusok és a vonattámogatás utazási módban.

2. iOS 18:

  • iOS 18 kiterjedt testreszabási lehetőségeket, új adatvédelmi funkciókat és jelentős frissítéseket kínál az olyan alapvető alkalmazásokhoz, mint az Üzenetek és a Mail. A fejlesztések közé tartozik az új Kezdőképernyő személyre szabása, a Vezérlőközpont fejlesztései és a Photos alkalmazás teljesen új áttervezése.
    • Testreszabás: Sötét mód alkalmazásikonjai, egyéni alkalmazásikon árnyalatok, a kezdőképernyőn lévő alkalmazások és kütyük átszervezése.
    • A Vezérlőközpont továbbfejlesztései: Új vezérlők galéria, fejlesztők által hozzáadott vezérlők és több vezérlőcsoport.
    • Adatvédelmi funkciók: Alkalmazászárolás, rejtett alkalmazások, szelektív névjegymegosztás és intuitív kiegészítők párosítása.

3. iPadOS 18:

  • iPadOS 18 az Apple Pencil használatának új módjait, az újratervezett Photos alkalmazást és az iPadre optimalizált Calculator alkalmazás régóta várt bemutatását tartalmazza. A frissítés a termelékenység növelésére és a személyre szabásra összpontosít.
    • Matematikai jegyzetek a számológépben: Használja ki az Apple Pencilt összetett számításokhoz, grafikonok készítéséhez és változókezeléshez.
    • Alkalmazások újratervezése: Új, lebegő lapsáv, az oldalsáv átalakítása és az olyan alkalmazások, mint a Pages és a Keynote, eltérő megjelenése.
    • SharePlay és Freeform: Továbbfejlesztett képernyőmegosztás, távirányító és bemutató táblarészek szabad formátumban.

4. macOS Sequoia:

  • A fenséges fákról nevezték el, macOS Sequoia új Continuity funkciókat tartalmaz, mint például az iPhone Mirroring, a továbbfejlesztett ablakkezelés, a videokonferencia fejlesztések és az új Jelszavak alkalmazás a biztonságos hitelesítő adatok kezeléséhez.
    • iPhone Tükrözés: iPhone-alkalmazások megtekintése és vezérlése Mac rendszeren, iPhone-értesítések Macen, integrált hang.
    • Ablakkezelés: Javasolt csempézett pozíciók, gyorsbillentyűzet és menüparancsikonok az ablakelrendezéshez.
    • Videókonferenciázás: Előadói előnézet, háttércsere, továbbfejlesztett szegmentálás az egyértelmű videohívások érdekében.
    • Jelszavak alkalmazás: Egységes hozzáférés a hitelesítő adatokhoz, ellenőrző kódokhoz és biztonsági figyelmeztetésekhez az eszközökön keresztül.

5. Apple Intelligence integráció:

  • Apple IntelligencAz e jelentős előrelépést jelent az AI-képességek Apple-eszközök közötti integrálása terén. Ez a rendszer az iOS 18, az iPadOS 18 és a macOS Sequoia magjába helyezi az erőteljes generatív modelleket, mély természetes nyelvértést, képalkotást és fejlett adatvédelmi védelmet kínálva. Íme egy részletes áttekintés a funkcióiról és képességeiről:

Apple Intelligence képességek

Nyelv és szövegértés:

  • Mély természetes nyelvértés: Apple Intelligence használ nagy nyelvi modellek megérteni és létrehozni az emberi nyelvet. Ez javítja a Siri azon képességét, hogy megértse az összetett lekérdezéseket és válaszoljon rájuk, fenntartsa a beszélgetési kontextust, és személyes adatokon alapuló releváns információkat nyújtson.
  • Íróeszközök: Ezek az eszközök rendszerszintű támogatást nyújtanak a szöveg átírásához, lektorálásához és összefoglalásához. Növelhetik az olyan alkalmazások termelékenységét, mint a Mail, Notes, Safari, Pages és Keynote, mivel biztosítják, hogy a szöveg jól strukturált és megfelelő tónusú legyen.
  • Intelligens válasz: A Mailben az intelligens válaszok javaslatai az e-mail tartalmán alapulnak, így a felhasználók gyorsan és pontosan válaszolnak. Ez a funkció leegyszerűsíti az e-mailek kezelését azáltal, hogy intelligens, kontextusnak megfelelő válaszokat kínál.

Kép előállítása és feldolgozása:

  • Genmoji: A generatív modellek felhasználásával a felhasználók személyre szabott hangulatjeleket hozhatnak létre, amelyek megfelelnek az adott leírásoknak. Ezeket a Genmojisokat matricákként, Tapback-ként vagy beágyazott üzenetekként használhatják, így szórakoztató és személyes hangulatot kölcsönöznek a beszélgetéseknek.
  • Képes játszótér: Ezzel a funkcióval a felhasználók eredeti képeket hozhatnak létre témák, jelmezek, kiegészítők és egyebek alapján. Olyan alkalmazásokba integrálva van, mint a Messages, Keynote, Pages és Freeform, lehetővé téve a gyors és egyszerű képalkotást különféle célokra.
  • Képpálca a megjegyzésekben: Ez az eszköz a durva vázlatokat csiszolt képekké alakítja, vizuálisabbá és vonzóbbá téve a jegyzeteket. Az eszközön található intelligencia segítségével elemzi a vázlatokat és javaslatokat tesz a releváns képekre.

Cselekvés és kontextuális tudatosság:

  • Személyes kontextus megértése: Az Apple Intelligence a különböző alkalmazásokból származó személyes adatokra támaszkodhat, hogy kontextus szempontjából releváns segítséget nyújtson. Az e-mailekből, naptáreseményekből, üzenetekből és egyéb forrásokból származó adatokat képes feldolgozni, hogy személyre szabott válaszokat és műveleteket küldhessen.
  • Eszközön történő feldolgozás: A legtöbb feladat feldolgozása az eszközön történik, így biztosítva a felhasználók adatait. Az összetettebb kérésekhez az Apple Intelligence a Private Cloud Compute szolgáltatást használja, amely erős adatvédelmi védelemmel tervezett Apple szilícium szervereket foglal magában.
  • Hangszerelési képességek: Az Apple Intelligence által üzemeltetett Siri különböző alkalmazásokban tud műveleteket végrehajtani, például előhívhat fájlokat, fényképeket kereshet vagy adott podcastokat játszhat le. Ez a hangszerelés még hasznosabbá teszi a Sirit, és integrálja a napi munkafolyamatokat.

Adatvédelem és biztonság:

  • Eszközön történő feldolgozás: Az Apple Intelligence elsősorban az eszközön dolgozza fel az adatokat, minimálisra csökkentve a külső szerverekre való adatküldés szükségességét. Ez biztosítja a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát.
  • Privát Cloud Compute: Ha nagyobb számítási teljesítményre van szükség, az Apple Intelligence Apple szilícium szervereket használ privát felhőbeállításban. Ezek a szerverek tárolás nélkül dolgozzák fel az adatokat, és független szakértők ellenőrizhetik a szoftver adatvédelmi gyakorlatát.
  • Átláthatóság és ellenőrzés: A felhasználók szabályozhatják, hogy mikor és hogyan használják fel adataikat, egyértelmű engedélyekkel és a rendszerbe épített átláthatósággal.

Integráció harmadik féltől származó mesterséges intelligencia modellekkel

ChatGPT integráció:

  • Az Apple Intelligence integrálható olyan külső AI modellekkel, mint pl ChatGPT az OpenAI-ból, továbbfejlesztve a Siri képességeit. A felhasználók hozzáférhetnek a ChatGPT-hez tartalom generálásához, kérdések megválaszolásához és speciális ismeretek biztosításához.
  • Írjon íróeszközökkel: Ezzel a funkcióval a felhasználók egyéni tartalmakat hozhatnak létre a ChatGPT segítségével, például személyre szabott lefekvés előtti történeteket vagy egyedi illusztrációkat. Az integráció zökkenőmentes hozzáférést biztosít a ChatGPT generatív képességeihez.
  • Adatvédelem és biztonság: A felhasználók ingyenesen hozzáférhetnek a ChatGPT-hez, kéréseiket és információikat nem rögzítik. A ChatGPT-előfizetők összekapcsolhatják fiókjukat további funkciókhoz, és az összes adatmegosztást felhasználói engedélyek szabályozzák.

Fejlesztői lehetőségek

SDK-k és API-k:

  • Az Apple új API-kkal és keretrendszerekkel frissítette SDK-it, így a fejlesztők integrálhatják az Apple Intelligence funkcióit alkalmazásaikba. Ez magában foglalja az Image Playground API-t és az App Intents keretrendszer továbbfejlesztéseit.
  • App Intents Framework: Ez a keretrendszer lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan műveleteket határozzanak meg alkalmazásaikban, amelyeket a Siri és más rendszerfunkciók végezhetnek. Javítja az alkalmazások funkcionalitását és az Apple Intelligence-szel való integrációt.
  • Xcode fejlesztések: Az Xcode generatív intelligencia eszközei az eszközön található kódkiegészítést és intelligens segítséget nyújtanak a Swift kódoláshoz, segítve a fejlesztőket hatékonyabb és intelligensebb alkalmazások létrehozásában.
WWDC 2024 – június 10. | alma

Következtetés

A WWDC bemutató hangsúlyozta az Apple elkötelezettségét az innováció és a felhasználóközpontú tervezés iránt. A platformokon végrehajtott jelentős frissítésekkel és az Apple Intelligence bevezetésével az Apple továbbra is vezető szerepet tölt be a fejlett technológia és a mindennapi használhatóság integrálása terén. Az új funkciók és fejlesztések azt ígérik, hogy hatékony eszközöket biztosítanak a felhasználóknak és a fejlesztőknek a digitális élményeik javításához, intelligensebbé, privátabbá és zökkenőmentesebbé téve az Apple ökoszisztémáját.

Az unite.AI alapító partnere és tagja Forbes Technológiai Tanács, Antoine a futurista aki szenvedélyesen rajong az AI és a robotika jövőjéért.

Ő az alapítója is Értékpapír.io, egy webhely, amely a bomlasztó technológiába való befektetésre összpontosít.