Kapcsolatba velünk

Mesterséges Intelligencia

Med-Gemini: Az orvosi mesterséges intelligencia átalakítása következő generációs multimodális modellekkel

mm

Közzététel:

 on

A mesterséges intelligencia (AI) az elmúlt néhány évben hullámokat ver az orvostudományban. Javítja az orvosi képdiagnosztika pontosságát, segít személyre szabott kezelések létrehozásában genomikus adatok elemzésével, és felgyorsítja a gyógyszerfelderítést a biológiai adatok vizsgálatával. Ennek ellenére a lenyűgöző fejlesztések ellenére a legtöbb mesterséges intelligencia alkalmazás napjainkban meghatározott feladatokra korlátozódik, csak egyfajta adat felhasználásával, például CT-vizsgálattal vagy genetikai információkkal. Ez az egyetlen modalitású megközelítés merőben különbözik attól, ahogyan az orvosok dolgoznak, különböző forrásokból származó adatokat integrálva a betegségek diagnosztizálására, az eredmények előrejelzésére és átfogó kezelési tervek létrehozására.

Ahhoz, hogy valóban támogassa a klinikusokat, a kutatókat és a betegeket olyan feladatokban, mint a radiológiai jelentések készítése, az orvosi képek elemzése és a betegségek genomikus adatokból való előrejelzése, az AI-nak különféle orvosi feladatokat kell kezelnie összetett multimodális adatokon, beleértve a szövegeket, képeket, videókat és elektronikus egészségügyi nyilvántartások (EHR). Azonban ezek építése multimodális orvosi AI A rendszerek használata kihívást jelent az AI korlátozott kapacitása miatt a különböző adattípusok kezelésére, valamint az átfogó orvosbiológiai adatkészletek szűkössége miatt.

A multimodális orvosi AI szükségessége

Az egészségügy összekapcsolt adatforrások összetett hálózata, az orvosi képektől a genetikai információkig, amelyeket az egészségügyi szakemberek a betegek megértésére és kezelésére használnak. A hagyományos mesterséges intelligencia rendszerek azonban gyakran egyetlen feladatra összpontosítanak egyetlen adattípussal, ami korlátozza azt a képességüket, hogy átfogó áttekintést nyújtsanak a páciens állapotáról. Ezek az unimodális mesterséges intelligencia rendszerek hatalmas mennyiségű címkézett adatot igényelnek, amelyek beszerzése költséges lehet, korlátozott lehetőségeket biztosítva, és kihívásokkal kell szembenéznie a különböző forrásokból származó információk integrálása terén.

Multimodális AI képes leküzdeni a meglévő orvosi mesterséges intelligencia-rendszerek kihívásait azáltal, hogy holisztikus perspektívát kínál, amely a különböző forrásokból származó információkat egyesíti, pontosabb és teljesebb megértést biztosítva a páciens egészségéről. Ez az integrált megközelítés javítja a diagnosztikai pontosságot azáltal, hogy azonosítja azokat a mintákat és összefüggéseket, amelyek hiányozhatnak az egyes modalitások önálló elemzésekor. Ezenkívül a multimodális mesterséges intelligencia elősegíti az adatok integrációját, lehetővé téve az egészségügyi szakemberek számára, hogy egységes képet kapjanak a betegek információiról, ami elősegíti az együttműködést és a jól informált döntéshozatalt. Alkalmazkodóképessége és rugalmassága felkészíti arra, hogy tanuljon a különféle adattípusokból, alkalmazkodjon az új kihívásokhoz, és fejlődjön az orvosi fejlesztésekkel.

Bemutatkozik a Med-Gemini

A nagy multimodális AI-modellek legújabb fejlesztései mozgást indítottak el a kifinomult orvosi AI-rendszerek fejlesztésében. A mozgalom élén a Google és a DeepMind áll, akik bemutatták fejlett modelljüket, Közép-Ikrek. Ez a multimodális orvosi mesterséges intelligencia modell kivételes teljesítményt mutatott az egész világon 14 iparági benchmark, megelőzve az olyan versenytársakat, mint OpenAI GPT-4. A Med-Gemini a Gemini család nagy multimodális modellek (LMM) a Google DeepMind-től, amelyet arra terveztek, hogy megértse és létrehozza a tartalmat különféle formátumokban, beleértve a szöveget, a hangot, a képeket és a videókat. A hagyományos multimodális modellekkel ellentétben a Gemini egyedi tulajdonságokkal büszkélkedhet Szakértők keveréke (ME) építészet, szakosodott transzformátor modellek adott adatszegmensek vagy feladatok kezelésében jártas. Az orvosi területen ez azt jelenti, hogy a Gemini dinamikusan tudja bevonni a legmegfelelőbb szakértőt a beérkező adattípus alapján, legyen szó radiológiai képről, genetikai szekvenciáról, betegtörténetről vagy klinikai feljegyzésekről. Ez a beállítás tükrözi a klinikusok által alkalmazott multidiszciplináris megközelítést, javítva a modell azon képességét, hogy hatékonyan tanuljon és dolgozzon fel információkat.

A Gemini finomhangolása a multimodális orvosi AI-hoz

A Med-Gemini létrehozásához kutatók finomhangolt Ikrek anonimizált orvosi adatkészleteken. Ez lehetővé teszi a Med-Gemini számára, hogy örökölje a Gemini anyanyelvi képességeit, beleértve a nyelvi beszélgetést, a multimodális adatokkal való érvelést és az orvosi feladatok hosszabb összefüggéseinek kezelését. A kutatók a Gemini látáskódoló három egyedi változatát képezték ki 2D modalitásokhoz, 3D modalitásokhoz és genomikához. Olyan ez, mint a szakemberek képzése különböző orvosi területeken. A képzés eredményeként három specifikus Med-Gemini változatot fejlesztettek ki: Med-Gemini-2D, Med-Gemini-3D és Med-Gemini-Polygenic.

  • Med-Gemini-2D

A Med-Gemini-2D olyan hagyományos orvosi felvételek kezelésére lett kiképezve, mint a mellkasröntgen, a CT-szeletek, a patológiai foltok és a kameraképek. Ez a modell kiváló az olyan feladatokban, mint az osztályozás, a vizuális kérdések megválaszolása és a szöveggenerálás. Például egy mellkasröntgen és a „Talált-e a röntgen olyan jelet, amely karcinómára utalhat (rákos daganatok jelei)?” utasítással a Med-Gemini-2D pontos választ adhat. A kutatók felfedték, hogy a Med-Gemini-2D kifinomult modellje 1-12%-kal javította a mesterséges intelligencia-kompatibilis jelentéskészítést a mellkasröntgen-felvételeknél, és „egyenértékű vagy jobb” jelentéseket eredményezett, mint a radiológusok.

  • Med-Gemini-3D

A Med-Gemini-2D képességeit kibővítve a Med-Gemini-3D 3D-s orvosi adatok, például CT- és MRI-vizsgálatok értelmezésére is alkalmas. Ezek a szkennelések átfogó képet nyújtanak az anatómiai struktúrákról, amelyek mélyebb szintű megértést és fejlettebb analitikai technikákat igényelnek. A 3D szkennelések szöveges instrukciókkal történő elemzésének lehetősége jelentős ugrást jelent az orvosi képdiagnosztikában. Az értékelések azt mutatták, hogy a Med-Gemini-3D által generált jelentések több mint fele ugyanazokat az ellátási ajánlásokat eredményezte, mint a radiológusok.

  • Med-Gemini-Polygenic

A többi Med-Gemini változattól eltérően, amelyek az orvosi képalkotásra összpontosítanak, a Med-Gemini-Polygenic-et úgy tervezték, hogy előre jelezze a betegségeket és az egészségügyi következményeket a genomikai adatok alapján. A kutatók azt állítják, hogy a Med-Gemini-Polygenic az első ilyen modell, amely szöveges utasítások segítségével elemzi a genomi adatokat. A kísérletek azt mutatják, hogy a modell felülmúlja a korábbi lineáris poligén pontszámokat nyolc egészségügyi kimenetel előrejelzésében, beleértve a depressziót, a stroke-ot és a glaukómát. Figyelemreméltó, hogy nullapontos képességeket is demonstrál, és további egészségügyi eredményeket jelez előre kifejezett edzés nélkül. Ez az előrelépés döntő fontosságú az olyan betegségek diagnosztizálásában, mint a koszorúér-betegség, a COPD és a 2-es típusú cukorbetegség.

A bizalom kiépítése és az átláthatóság biztosítása

A multimodális orvosi adatok kezelésében elért figyelemreméltó fejlődésen túlmenően a Med-Gemini interaktív képességei képesek kezelni alapvető kihívások a mesterséges intelligencia orvostudományi alkalmazásában, mint például a mesterséges intelligencia feketedobozos jellege és a munkahelyek helyettesítésével kapcsolatos aggodalmak. Ellentétben a tipikus mesterséges intelligencia rendszerekkel, amelyek végponttól végpontig működnek, és gyakran helyettesítő eszközként szolgálnak, a Med-Gemini az egészségügyi szakemberek segítő eszközeként működik. Az elemzési képességeik fejlesztésével a Med-Gemini enyhíti a munkahelyelhelyezéstől való félelmet. Az a képessége, hogy részletes magyarázatot adjon elemzéseihez és ajánlásaihoz, növeli az átláthatóságot, lehetővé téve az orvosok számára, hogy megértsék és ellenőrizzék a mesterséges intelligencia döntéseit. Ez az átláthatóság bizalmat épít az egészségügyi szakemberek körében. Ezenkívül a Med-Gemini támogatja az emberi felügyeletet, biztosítva, hogy a mesterséges intelligencia által generált betekintést szakértők felülvizsgálják és validálják, elősegítve egy olyan együttműködési környezetet, ahol a mesterséges intelligencia és az egészségügyi szakemberek együtt dolgoznak a betegellátás javításán.

Út a valós alkalmazáshoz

Míg a Med-Gemini figyelemre méltó előrelépéseket mutat be, még mindig a kutatási fázisban van, és alapos orvosi validációt igényel a valós alkalmazás előtt. A szigorú klinikai vizsgálatok és a kiterjedt tesztelés elengedhetetlenek a modell megbízhatóságának, biztonságosságának és hatékonyságának biztosításához különböző klinikai körülmények között. A kutatóknak igazolniuk kell a Med-Gemini teljesítményét a különböző egészségügyi állapotok és a betegek demográfiai jellemzői között, hogy biztosítsák a robusztusságát és általánosíthatóságát. Az egészségügyi szabványoknak és etikai irányelveknek való megfelelés garantálásához az egészségügyi hatóságok hatósági jóváhagyására lesz szükség. A mesterséges intelligencia fejlesztői, egészségügyi szakemberek és szabályozó testületek közötti együttműködési erőfeszítések kulcsfontosságúak lesznek a Med-Gemini finomításában, a korlátok kezelésében és a klinikai hasznosságába vetett bizalom kialakításában.

A lényeg

A Med-Gemini jelentős ugrást jelent az orvosi mesterséges intelligencia terén azáltal, hogy integrálja a multimodális adatokat, például szövegeket, képeket és genomikai információkat, hogy átfogó diagnosztikai és kezelési javaslatokat nyújtson. A hagyományos, egyedi feladatokra és adattípusokra korlátozódó mesterséges intelligencia modellekkel ellentétben a Med-Gemini fejlett architektúrája az egészségügyi szakemberek multidiszciplináris megközelítését tükrözi, javítva a diagnosztikai pontosságot és elősegítve az együttműködést. Ígéretes lehetőségei ellenére a Med-Gemini szigorú érvényesítést és hatósági jóváhagyást igényel a valós alkalmazás előtt. Fejlesztése olyan jövőt jelez, ahol a mesterséges intelligencia segíti az egészségügyi szakembereket, kifinomult, integrált adatelemzés révén javítva a betegek ellátását.

Dr. Tehseen Zia a COMSATS Egyetem iszlamábádi egyetemi docense, a Bécsi Műszaki Egyetemen szerzett PhD fokozatot mesterséges intelligenciából. A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az adattudomány és a számítógépes látás területére specializálódott, és jelentős mértékben hozzájárult jó hírű tudományos folyóiratokban publikált publikációkhoz. Dr. Tehseen különböző ipari projekteket is vezetett vezető kutatóként, és AI-tanácsadóként is szolgált.