Συνδεθείτε μαζί μας

Τεχνητή νοημοσύνη

Qwen2 – Το πιο πρόσφατο μοντέλο πολύγλωσσων γλωσσών της Alibaba προκαλεί SOTA όπως το Llama 3

mm
Ενημερώθηκε on
εξέλιξη από Qwen1.5 σε Qwen2

Μετά από μήνες προσμονής, Η ομάδα Qwen της Alibaba αποκάλυψε επιτέλους το Qwen2 – η επόμενη εξέλιξη της ισχυρής σειράς γλωσσικών μοντέλων τους. Το Qwen2 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, διαθέτοντας προόδους αιχμής που θα μπορούσαν ενδεχομένως να το τοποθετήσουν ως την καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με το διάσημο της Meta Λάμα 3 μοντέλο. Σε αυτήν την τεχνική βαθιά κατάδυση, θα εξερευνήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά, τα σημεία αναφοράς απόδοσης και τις καινοτόμες τεχνικές που κάνουν το Qwen2 έναν τρομερό ανταγωνιστή στη σφαίρα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM).

Scaling Up: Παρουσιάζουμε τη σειρά μοντέλων Qwen2

Στον πυρήνα του Qwen2 υπάρχει μια διαφορετική σειρά μοντέλων προσαρμοσμένων για να ανταποκρίνονται σε ποικίλες υπολογιστικές απαιτήσεις. Η σειρά περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά μεγέθη μοντέλων: Qwen2-0.5B, Qwen2-1.5B, Qwen2-7B, Qwen2-57B-A14B και το ναυαρχίδα Qwen2-72B. Αυτή η γκάμα επιλογών απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών, από αυτούς με μέτριους πόρους υλικού έως εκείνους με πρόσβαση σε υπολογιστική υποδομή αιχμής.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Qwen2 είναι οι πολύγλωσσες δυνατότητές του. Ενώ το προηγούμενο Qwen1.5 μοντέλο που διέπρεψε στα αγγλικά και τα κινέζικα, το Qwen2 έχει εκπαιδευτεί σε δεδομένα που εκτείνονται σε εντυπωσιακές 27 επιπλέον γλώσσες. Αυτό το πολύγλωσσο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει γλώσσες από διάφορες περιοχές όπως η Δυτική Ευρώπη, η Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Ασία και η Νότια Ασία.

Πίνακας με τις γλώσσες που υποστηρίζονται από μοντέλα Qwen2, κατηγοριοποιημένες ανά περιοχές

Γλώσσες που υποστηρίζονται από μοντέλα Qwen2, κατηγοριοποιημένες ανά γεωγραφικές περιοχές

Επεκτείνοντας το γλωσσικό του ρεπερτόριο, το Qwen2 επιδεικνύει μια εξαιρετική ικανότητα κατανόησης και δημιουργίας περιεχομένου σε ένα ευρύ φάσμα γλωσσών, καθιστώντας το ένα ανεκτίμητο εργαλείο για παγκόσμιες εφαρμογές και διαπολιτισμική επικοινωνία.

 

Πίνακας που συγκρίνει μοντέλα Qwen2 ανά παραμέτρους, μη ενσωματωμένες παραμέτρους, GQA, ενσωμάτωση ισοπαλίας και μήκος περιβάλλοντος

Προδιαγραφές μοντέλων Qwen2, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων, του GQA και του μήκους περιβάλλοντος.

Αντιμετώπιση Κωδικής Εναλλαγής: Μια Πολυγλωσσική Πρόκληση

Σε πολυγλωσσικά πλαίσια, το φαινόμενο της εναλλαγής κωδικών – η πρακτική της εναλλαγής διαφορετικών γλωσσών σε μια ενιαία συνομιλία ή ομιλία – είναι σύνηθες φαινόμενο. Το Qwen2 έχει εκπαιδευτεί σχολαστικά για να χειρίζεται σενάρια εναλλαγής κώδικα, μειώνοντας σημαντικά τα σχετικά ζητήματα και διασφαλίζοντας ομαλή μετάβαση μεταξύ γλωσσών.

Οι αξιολογήσεις με χρήση προτροπών που συνήθως προκαλούν εναλλαγή κώδικα επιβεβαίωσαν τη σημαντική βελτίωση του Qwen2 σε αυτόν τον τομέα, απόδειξη της δέσμευσης της Alibaba να προσφέρει ένα πραγματικά πολύγλωσσο γλωσσικό μοντέλο.

Άριστα στην Κωδικοποίηση και στα Μαθηματικά

Το Qwen2 έχει αξιοσημείωτες ικανότητες στους τομείς της κωδικοποίησης και των μαθηματικών, τομείς που παραδοσιακά θέτουν προκλήσεις για τα γλωσσικά μοντέλα. Αξιοποιώντας εκτεταμένα σύνολα δεδομένων υψηλής ποιότητας και βελτιστοποιημένες μεθοδολογίες εκπαίδευσης, το Qwen2-72B-Instruct, η ρυθμισμένη με οδηγίες παραλλαγή του εμβληματικού μοντέλου, παρουσιάζει εξαιρετική απόδοση στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και εργασιών κωδικοποίησης σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού.

Επέκταση της κατανόησης περιβάλλοντος

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Qwen2 είναι η ικανότητά του να κατανοεί και να επεξεργάζεται εκτεταμένες ακολουθίες περιβάλλοντος. Ενώ τα περισσότερα μοντέλα γλώσσας δυσκολεύονται με κείμενο μεγάλης μορφής, τα μοντέλα Qwen2-7B-Instruct και Qwen2-72B-Instruct έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται μήκη περιβάλλοντος έως και 128K tokens.

Αυτή η αξιοσημείωτη ικανότητα αλλάζει το παιχνίδι για εφαρμογές που απαιτούν εις βάθος κατανόηση μακροσκελής εγγράφων, όπως νομικές συμβάσεις, ερευνητικές εργασίες ή πυκνά τεχνικά εγχειρίδια. Με την αποτελεσματική επεξεργασία εκτεταμένων πλαισίων, το Qwen2 μπορεί να παρέχει πιο ακριβείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις, ξεκλειδώνοντας νέα σύνορα στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Διάγραμμα που δείχνει την ακρίβεια ανάκτησης γεγονότων των μοντέλων Qwen2 σε διαφορετικά μήκη περιβάλλοντος και βάθη εγγράφων

Ακρίβεια των μοντέλων Qwen2 στην ανάκτηση γεγονότων από έγγραφα σε διάφορα μήκη περιβάλλοντος και βάθη εγγράφων.

Αυτό το γράφημα δείχνει την ικανότητα των μοντέλων Qwen2 να ανακτούν γεγονότα από έγγραφα διαφορετικού μήκους και βάθους περιβάλλοντος.

Αρχιτεκτονικές καινοτομίες: ομαδικό ερώτημα Προσοχή και βελτιστοποιημένες ενσωματώσεις

Κάτω από το καπό, το Qwen2 ενσωματώνει αρκετές αρχιτεκτονικές καινοτομίες που συμβάλλουν στην εξαιρετική του απόδοση. Μια τέτοια καινοτομία είναι η υιοθέτηση του Group Query Attention (GQA) σε όλα τα μεγέθη μοντέλων. Το GQA προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες συμπερασμάτων και μειωμένη χρήση μνήμης, καθιστώντας το Qwen2 πιο αποτελεσματικό και προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο φάσμα διαμορφώσεων υλικού.

Επιπλέον, η Alibaba έχει βελτιστοποιήσει τις ενσωματώσεις για μικρότερα μοντέλα της σειράς Qwen2. Συνδέοντας ενσωματώσεις, η ομάδα κατάφερε να μειώσει το αποτύπωμα μνήμης αυτών των μοντέλων, επιτρέποντας την ανάπτυξή τους σε λιγότερο ισχυρό υλικό, διατηρώντας παράλληλα την απόδοση υψηλής ποιότητας.

Συγκριτική αξιολόγηση Qwen2: Υπεραπόδοση μοντέλων τελευταίας τεχνολογίας

Το Qwen2 έχει αξιοσημείωτη απόδοση σε μια μεγάλη γκάμα σημείων αναφοράς. Οι συγκριτικές αξιολογήσεις αποκαλύπτουν ότι το Qwen2-72B, το μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς, ξεπερνά τους κορυφαίους ανταγωνιστές όπως το Llama-3-70B σε κρίσιμους τομείς, όπως η κατανόηση φυσικής γλώσσας, η απόκτηση γνώσεων, η επάρκεια κωδικοποίησης, οι μαθηματικές δεξιότητες και οι πολυγλωσσικές ικανότητες.

Διαγράμματα που συγκρίνουν το Qwen2-72B-Instruct και το Llama3-70B-Instruct στην κωδικοποίηση σε πολλές γλώσσες προγραμματισμού και στα μαθηματικά σε διαφορετικές εξετάσεις

Qwen2-72B-Instruct έναντι Llama3-70B-Instruct στην κωδικοποίηση και την απόδοση στα μαθηματικά

Παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερες παραμέτρους από τον προκάτοχό του, το Qwen1.5-110B, το Qwen2-72B εμφανίζει ανώτερη απόδοση, μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας των σχολαστικά επιμελημένων συνόλων δεδομένων της Alibaba και των βελτιστοποιημένων μεθοδολογιών εκπαίδευσης.

Ασφάλεια και υπευθυνότητα: ευθυγράμμιση με τις ανθρώπινες αξίες

Το Qwen2-72B-Instruct έχει αξιολογηθεί αυστηρά για την ικανότητά του να χειρίζεται δυνητικά επιβλαβή ερωτήματα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες, απάτη, πορνογραφία και παραβιάσεις απορρήτου. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά: Το Qwen2-72B-Instruct έχει συγκρίσιμες επιδόσεις με το μοντέλο GPT-4 με μεγάλη εκτίμηση όσον αφορά την ασφάλεια, παρουσιάζοντας σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιβλαβών αποκρίσεων σε σύγκριση με άλλα μεγάλα μοντέλα όπως το Mistral-8x22B.

Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει τη δέσμευση της Alibaba για την ανάπτυξη συστημάτων AI που ευθυγραμμίζονται με τις ανθρώπινες αξίες, διασφαλίζοντας ότι το Qwen2 δεν είναι μόνο ισχυρό αλλά και αξιόπιστο και υπεύθυνο.

Αδειοδότηση και δέσμευση ανοιχτού κώδικα

Σε μια κίνηση που ενισχύει περαιτέρω τον αντίκτυπο του Qwen2, η Alibaba υιοθέτησε μια προσέγγιση ανοιχτού κώδικα για την αδειοδότηση. Ενώ το Qwen2-72B και τα ρυθμισμένα με οδηγίες μοντέλα του διατηρούν την αρχική άδεια Qianwen, τα υπόλοιπα μοντέλα - Qwen2-0.5B, Qwen2-1.5B, Qwen2-7B και Qwen2-57B-A14B - έχουν αδειοδοτηθεί με την άδεια Apache 2.0 .

Αυτό το ενισχυμένο άνοιγμα αναμένεται να επιταχύνει την εφαρμογή και την εμπορική χρήση των μοντέλων Qwen2 παγκοσμίως, ενισχύοντας τη συνεργασία και την καινοτομία στην παγκόσμια κοινότητα τεχνητής νοημοσύνης.

Χρήση και Υλοποίηση

Η χρήση μοντέλων Qwen2 είναι απλή, χάρη στην ενσωμάτωσή τους με δημοφιλή πλαίσια όπως Αγκαλιάζοντας το πρόσωπο. Ακολουθεί ένα παράδειγμα χρήσης του Qwen2-7B-Chat-beta για συμπέρασμα:

from transformers import AutoModelForCausalLM, AutoTokenizer
device = "cuda" # the device to load the model onto
model = AutoModelForCausalLM.from_pretrained("Qwen/Qwen1.5-7B-Chat", device_map="auto")
tokenizer = AutoTokenizer.from_pretrained("Qwen/Qwen1.5-7B-Chat")
prompt = "Give me a short introduction to large language models."
messages = [{"role": "user", "content": prompt}]
text = tokenizer.apply_chat_template(messages, tokenize=False, add_generation_prompt=True)
model_inputs = tokenizer([text], return_tensors="pt").to(device)
generated_ids = model.generate(model_inputs.input_ids, max_new_tokens=512, do_sample=True)
generated_ids = [output_ids[len(input_ids):] for input_ids, output_ids in zip(model_inputs.input_ids, generated_ids)]
response = tokenizer.batch_decode(generated_ids, skip_special_tokens=True)[0]
print(response)

Αυτό το απόσπασμα κώδικα δείχνει πώς να ρυθμίσετε και να δημιουργήσετε κείμενο χρησιμοποιώντας το μοντέλο Qwen2-7B-Chat. Η ενσωμάτωση με Αγκαλιάζοντας το πρόσωπο το κάνει προσιτό και εύκολο στον πειραματισμό.

Qwen2 εναντίον Llama 3: A Comparative Analysis

Ενώ οι Qwen2 και Meta's Llama 3 είναι και τα δύο τρομερά γλωσσικά μοντέλα, παρουσιάζουν ξεχωριστές δυνάμεις και συμβιβασμούς.

Γράφημα σύγκρισης απόδοσης των Qwen2-72B, Llama3-70B, Mixtral-8x22B και Qwen1.5-110B σε πολλά σημεία αναφοράς

Ένα συγκριτικό γράφημα απόδοσης των Qwen2-72B, Llama3-70B, Mixtral-8x22B και Qwen1.5-110B σε διάφορα σημεία αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των MMLU, MMLU-Pro, GPQA και άλλων.

Ακολουθεί μια συγκριτική ανάλυση που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις βασικές διαφορές τους:

Πολύγλωσσες δυνατότητες: Το Qwen2 έχει ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά την πολύγλωσση υποστήριξη. Η εκπαίδευσή του σε δεδομένα που εκτείνονται σε 27 επιπλέον γλώσσες, πέρα ​​από τα αγγλικά και τα κινέζικα, επιτρέπει στο Qwen2 να διαπρέψει στη διαπολιτισμική επικοινωνία και σε πολυγλωσσικά σενάρια. Αντίθετα, οι πολυγλωσσικές δυνατότητες του Llama 3 είναι λιγότερο έντονες, περιορίζοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητά του σε διαφορετικά γλωσσικά πλαίσια.

Επάρκεια Κωδικοποίησης και Μαθηματικών: Τόσο το Qwen2 όσο και Λάμα 3 επιδεικνύουν εντυπωσιακές ικανότητες κωδικοποίησης και μαθηματικών. Ωστόσο, το Qwen2-72B-Instruct φαίνεται να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, λόγω της αυστηρής εκπαίδευσής του σε εκτεταμένα, υψηλής ποιότητας σύνολα δεδομένων σε αυτούς τους τομείς. Η εστίαση της Alibaba στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Qwen2 σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσε να της δώσει ένα πλεονέκτημα για εξειδικευμένες εφαρμογές που περιλαμβάνουν κωδικοποίηση ή επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Μακρά κατανόηση περιβάλλοντος: Τα μοντέλα Qwen2-7B-Instruct και Qwen2-72B-Instruct διαθέτουν εντυπωσιακή ικανότητα χειρισμού μήκους περιβάλλοντος έως και 128K διακριτικών. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για εφαρμογές που απαιτούν εις βάθος κατανόηση μακροσκελής εγγράφων ή πυκνού τεχνικού υλικού. Το Llama 3, αν και μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλες ακολουθίες, μπορεί να μην ταιριάζει με την απόδοση του Qwen2 σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα.

Ενώ τόσο το Qwen2 όσο και το Llama 3 παρουσιάζουν κορυφαίες επιδόσεις, η ποικίλη σειρά μοντέλων του Qwen2, που κυμαίνεται από 0.5B έως 72B παραμέτρους, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και επεκτασιμότητα. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν το μέγεθος μοντέλου που ταιριάζει καλύτερα στους υπολογιστικούς πόρους και τις απαιτήσεις απόδοσης. Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειες της Alibaba να κλιμακώσει το Qwen2 σε μεγαλύτερα μοντέλα θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητές του, ξεπερνώντας πιθανώς το Llama 3 στο μέλλον.

Ανάπτυξη και ενσωμάτωση: Βελτιστοποίηση της υιοθέτησης του Qwen2

Για να διευκολυνθεί η ευρεία υιοθέτηση και ενσωμάτωση του Qwen2, η Alibaba έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ανάπτυξη σε διάφορες πλατφόρμες και πλαίσια. Η ομάδα της Qwen έχει συνεργαστεί στενά με πολλά έργα και οργανισμούς τρίτων, επιτρέποντας τη μόχλευση του Qwen2 σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και πλαισίων.

Τελειοποίηση και κβαντοποίηση: Έργα τρίτων όπως το Axolotl, το Llama-Factory, το Firefly, το Swift και το XTuner έχουν βελτιστοποιηθεί για την υποστήριξη μοντέλων Qwen2 με ακρίβεια, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να προσαρμόζουν τα μοντέλα στις συγκεκριμένες εργασίες και σύνολα δεδομένων τους. Επιπλέον, τα εργαλεία κβαντοποίησης όπως AutoGPTQ, AutoAWQ, και το Neural Compressor έχουν προσαρμοστεί για να λειτουργούν με το Qwen2, διευκολύνοντας την αποτελεσματική ανάπτυξη σε συσκευές με περιορισμένους πόρους.

Ανάπτυξη και συμπέρασμα: Τα μοντέλα Qwen2 μπορούν να αναπτυχθούν και να εξυπηρετηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία πλαισίων, μεταξύ των οποίων vLLM, SGL, SkyPilot, TensorRT-LLM, OpenVinoκαι TGI. Αυτά τα πλαίσια προσφέρουν βελτιστοποιημένους αγωγούς συμπερασμάτων, επιτρέποντας την αποτελεσματική και επεκτάσιμη ανάπτυξη του Qwen2 σε περιβάλλοντα παραγωγής.

Πλατφόρμες API και τοπική εκτέλεση: Για προγραμματιστές που επιδιώκουν να ενσωματώσουν το Qwen2 στις εφαρμογές τους, οι πλατφόρμες API όπως το Together, το Fireworks και το OpenRouter παρέχουν εύκολη πρόσβαση στις δυνατότητες των μοντέλων. Εναλλακτικά, η τοπική εκτέλεση υποστηρίζεται μέσω πλαισίων όπως MLX, Llama.cpp, Ολάμακαι LM Studio, επιτρέποντας στους χρήστες να εκτελούν το Qwen2 στους τοπικούς τους υπολογιστές, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων.

Agent και RAG Frameworks: Η υποστήριξη του Qwen2 για τη χρήση εργαλείων και τις δυνατότητες agent ενισχύεται από πλαίσια όπως CallIndex, CrewAI, και OpenDevin. Αυτά τα πλαίσια επιτρέπουν τη δημιουργία εξειδικευμένων πρακτόρων AI και την ενσωμάτωση του Qwen2 σε επαυξημένη παραγωγή ανάκτησης (RAG) αγωγών, διευρύνοντας το φάσμα των εφαρμογών και των περιπτώσεων χρήσης.

Κοιτάζοντας μπροστά: Μελλοντικές Εξελίξεις και Ευκαιρίες

Το όραμα της Alibaba για το Qwen2 εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την τρέχουσα έκδοση. Η ομάδα εκπαιδεύει ενεργά μεγαλύτερα μοντέλα για να εξερευνήσει τα όρια της κλιμάκωσης μοντέλων, τα οποία συμπληρώνονται από συνεχείς προσπάθειες κλίμακας δεδομένων. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την επέκταση του Qwen2 στη σφαίρα της πολυτροπικής τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας την ενοποίηση των δυνατοτήτων κατανόησης όρασης και ήχου.

Καθώς το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα συνεχίζει να ευδοκιμεί, το Qwen2 θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, λειτουργώντας ως ισχυρός πόρος για ερευνητές, προγραμματιστές και οργανισμούς που επιδιώκουν να προωθήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και την τεχνητή νοημοσύνη.

Έχω περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια βυθίζοντας τον εαυτό μου στον συναρπαστικό κόσμο της Μηχανικής Μάθησης και της Βαθιάς Μάθησης. Το πάθος και η εξειδίκευσή μου με οδήγησαν να συνεισφέρω σε περισσότερα από 50 διαφορετικά έργα μηχανικής λογισμικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην AI/ML. Η συνεχής περιέργειά μου με έχει τραβήξει επίσης προς την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας, έναν τομέα που ανυπομονώ να εξερευνήσω περαιτέρω.