Συνδεθείτε μαζί μας

Τεχνητή νοημοσύνη

Apple WWDC: Απελευθερώνοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και του χωρικού υπολογισμού με πρωτοποριακές ενημερώσεις

mm
Ενημερώθηκε on

Η πρόσφατη Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) παρουσίασε σημαντικές ενημερώσεις σε όλες τις πλατφόρμες της Apple, παρουσιάζοντας νέες δυνατότητες και βελτιώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήστη και τις δυνατότητες προγραμματιστών. Η εκδήλωση τόνισε τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ενημερώσεις σε διάφορα λειτουργικά συστήματα και αξιοσημείωτες βελτιώσεις στο υλικό και τις υπηρεσίες της Apple.

Βασικές Ανακοινώσεις

1. Apple Vision Pro και visionOS 2:

  • Apple Vision Pro και visionOS έλαβαν τις πρώτες σημαντικές ενημερώσεις τους. VisionOS 2 περιλαμβάνει βελτιώσεις για χωρική υπολογιστική, νέα API προγραμματιστών και δυνατότητες που ενισχύουν την παραγωγικότητα και τη συνδεσιμότητα.
    • Νέες Εφαρμογές: NBA για πολλές προβολές ζωντανών παιχνιδιών, "What If?" για τις εμπειρίες υπερήρωων της Marvel, το "Unextinct" για την εξερεύνηση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
    • Χωρικές Φωτογραφίες και Βίντεο: Βελτιωμένη με το SharePlay για κοινή χρήση αναμνήσεων με ρεαλιστικές λεπτομέρειες.
    • Ενισχύει την παραγωγικότητα: Βελτιωμένη εικονική οθόνη Mac, νέες εύχρηστες χειρονομίες και υποστήριξη τρένου στη Λειτουργία Ταξιδίου.

2. iOS 18:

  • iOS 18 φέρνει εκτεταμένες επιλογές προσαρμογής, νέες δυνατότητες απορρήτου και σημαντικές ενημερώσεις σε βασικές εφαρμογές όπως τα Μηνύματα και το Mail. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν νέα εξατομίκευση της αρχικής οθόνης, βελτιώσεις στο Κέντρο ελέγχου και έναν ολοκαίνουργιο επανασχεδιασμό της εφαρμογής Photos.
    • εξατομίκευση: Εικονίδια εφαρμογών Dark Mode, προσαρμοσμένες αποχρώσεις εικονιδίων εφαρμογών, αναδιοργάνωση εφαρμογών και γραφικών στοιχείων της αρχικής οθόνης.
    • Βελτιώσεις Κέντρου Ελέγχου: Νέα συλλογή στοιχείων ελέγχου, στοιχεία ελέγχου που προστέθηκαν από προγραμματιστές και πολλές ομάδες ελέγχου.
    • Χαρακτηριστικά απορρήτου: Κλείδωμα εφαρμογών, κρυφές εφαρμογές, επιλεκτική κοινή χρήση επαφών και διαισθητική σύζευξη αξεσουάρ.

3. iPadOS 18:

  • iPadOS 18 διαθέτει νέους τρόπους χρήσης του Apple Pencil, μιας επανασχεδιασμένης εφαρμογής Photos και της πολυαναμενόμενης εισαγωγής της εφαρμογής Αριθμομηχανή βελτιστοποιημένη για iPad. Η ενημέρωση εστιάζει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξατομίκευσης.
    • Μαθηματικές σημειώσεις στην αριθμομηχανή: Αξιοποιήστε το Apple Pencil για πολύπλοκους υπολογισμούς, γραφήματα και διαχείριση μεταβλητών.
    • Επανασχεδιασμοί εφαρμογών: Νέα αιωρούμενη γραμμή καρτελών, μορφοποίηση πλαϊνής γραμμής και ευδιάκριτες αναζητήσεις για εφαρμογές όπως Σελίδες και Keynote.
    • SharePlay και Freeform: Βελτιωμένη κοινή χρήση οθόνης, τηλεχειριστήριο και παρουσίαση ενοτήτων πλακέτας σε Freeform.

4. macOS Sequoia:

  • Πήρε το όνομά του από τα μεγαλοπρεπή δέντρα, macOS Sequoia περιλαμβάνει νέες λειτουργίες Continuity, όπως το iPhone Mirroring, βελτιωμένη διαχείριση παραθύρων, βελτιώσεις τηλεδιάσκεψης και μια νέα εφαρμογή Passwords για ασφαλή διαχείριση διαπιστευτηρίων.
    • Καθρέφτης iPhone: Προβολή και έλεγχος εφαρμογών iPhone σε Mac, ειδοποιήσεων iPhone σε Mac, ενσωματωμένος ήχος.
    • Διαχείριση παραθύρων: Προτεινόμενες θέσεις πλακιδίων, γρήγορες συντομεύσεις πληκτρολογίου και μενού για διάταξη παραθύρων.
    • Βιντεοδιασκέψεις: Προεπισκόπηση παρουσιαστή, αντικατάσταση φόντου, βελτιωμένη τμηματοποίηση για καθαρές βιντεοκλήσεις.
    • Εφαρμογή κωδικών πρόσβασης: Ενοποιημένη πρόσβαση σε διαπιστευτήρια, κωδικούς επαλήθευσης και ειδοποιήσεις ασφαλείας σε όλες τις συσκευές.

5. Apple Intelligence Integration:

  • Apple IntelligenceΤο e σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην ενσωμάτωση των δυνατοτήτων AI σε όλες τις συσκευές της Apple. Αυτό το σύστημα φέρνει ισχυρά μοντέλα παραγωγής στον πυρήνα του iOS 18, του iPadOS 18 και του macOS Sequoia, προσφέροντας βαθιά κατανόηση φυσικής γλώσσας, δημιουργία εικόνων και προηγμένες προστασίες απορρήτου. Ακολουθεί μια λεπτομερής ματιά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του:

Δυνατότητες Intelligence της Apple

Κατανόηση Γλώσσας και Κειμένου:

  • Βαθιά κατανόηση φυσικής γλώσσας: Χρήσεις Apple Intelligence μεγάλα γλωσσικά μοντέλα να κατανοήσουν και να δημιουργήσουν την ανθρώπινη γλώσσα. Αυτό ενισχύει την ικανότητα του Siri να κατανοεί και να απαντά σε σύνθετα ερωτήματα, να διατηρεί το πλαίσιο συνομιλίας και να παρέχει σχετικές πληροφορίες με βάση προσωπικά δεδομένα.
  • Εργαλεία γραφής: Αυτά τα εργαλεία προσφέρουν υποστήριξη σε όλο το σύστημα για την επανεγγραφή, τη διόρθωση και τη σύνοψη κειμένου. Μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα σε εφαρμογές όπως το Mail, οι Notes, το Safari, οι Pages και το Keynote διασφαλίζοντας ότι το κείμενο είναι σωστά δομημένο και κατάλληλα τονισμένο.
  • Έξυπνη απάντηση: Στο Mail, οι προτάσεις Έξυπνης απάντησης βασίζονται στο περιεχόμενο email, βοηθώντας τους χρήστες να ανταποκρίνονται γρήγορα και με ακρίβεια. Αυτή η δυνατότητα απλοποιεί τη διαχείριση email, προσφέροντας έξυπνες, σχετικές με τα συμφραζόμενα απαντήσεις.

Δημιουργία και επεξεργασία εικόνας:

  • Genmoji: Αξιοποιώντας τα μοντέλα παραγωγής, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν εξατομικευμένα emoji που ταιριάζουν με συγκεκριμένες περιγραφές. Αυτά τα Genmoji μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτοκόλλητα, Tapbacks ή inline σε μηνύματα, προσθέτοντας μια διασκεδαστική και προσωπική πινελιά στις συνομιλίες.
  • Image Playground: Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν πρωτότυπες εικόνες με βάση θέματα, κοστούμια, αξεσουάρ και άλλα. Είναι ενσωματωμένο σε εφαρμογές όπως Messages, Keynote, Pages και Freeform, επιτρέποντας τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία εικόνων για διάφορους σκοπούς.
  • Ραβδί εικόνας στις σημειώσεις: Αυτό το εργαλείο μετατρέπει τα πρόχειρα σκίτσα σε γυαλισμένες εικόνες, κάνοντας τις σημειώσεις πιο οπτικές και ελκυστικές. Χρησιμοποιεί νοημοσύνη στη συσκευή για να αναλύει σκίτσα και να προτείνει σχετικές εικόνες.

Δράση και επίγνωση των συμφραζομένων:

  • Κατανόηση προσωπικού πλαισίου: Το Apple Intelligence μπορεί να αξιοποιήσει προσωπικά δεδομένα από διάφορες εφαρμογές για να παρέχει βοήθεια σχετικά με τα συμφραζόμενα. Μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμβάντα ημερολογίου, μηνύματα και άλλες πηγές για να παρέχει εξατομικευμένες απαντήσεις και ενέργειες.
  • Επεξεργασία στη συσκευή: Οι περισσότερες εργασίες υποβάλλονται σε επεξεργασία στη συσκευή, διασφαλίζοντας το απόρρητο των χρηστών. Για πιο σύνθετα αιτήματα, το Apple Intelligence χρησιμοποιεί το Private Cloud Compute, το οποίο περιλαμβάνει διακομιστές πυριτίου της Apple που έχουν σχεδιαστεί με ισχυρή προστασία απορρήτου.
  • Δυνατότητες ενορχήστρωσης: Το Siri, που υποστηρίζεται από την Apple Intelligence, μπορεί να πραγματοποιήσει ενέργειες σε όλες τις εφαρμογές, όπως να ανασύρει αρχεία, να βρει φωτογραφίες ή να παίξει συγκεκριμένα podcast. Αυτή η ενορχήστρωση κάνει το Siri πιο χρήσιμο και ενσωματωμένο στις καθημερινές ροές εργασίας.

Απόρρητο και ασφάλεια:

  • Επεξεργασία στη συσκευή: Το Apple Intelligence επεξεργάζεται κυρίως δεδομένα στη συσκευή, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη αποστολής δεδομένων σε εξωτερικούς διακομιστές. Αυτό διασφαλίζει το απόρρητο των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων.
  • Private Cloud Compute: Όταν απαιτείται περισσότερη υπολογιστική ισχύς, το Apple Intelligence χρησιμοποιεί διακομιστές πυριτίου της Apple σε μια ιδιωτική εγκατάσταση cloud. Αυτοί οι διακομιστές επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς να τα αποθηκεύουν και ανεξάρτητοι ειδικοί μπορούν να επαληθεύσουν τις πρακτικές απορρήτου του λογισμικού.
  • Διαφάνεια και έλεγχος: Οι χρήστες έχουν τον έλεγχο του πότε και του τρόπου χρήσης των δεδομένων τους, με σαφή δικαιώματα και διαφάνεια ενσωματωμένη στο σύστημα.

Ενσωμάτωση με μοντέλα AI τρίτων

Ενσωμάτωση ChatGPT:

  • Το Apple Intelligence ενσωματώνεται με εξωτερικά μοντέλα AI όπως ChatGPT από το OpenAI, ενισχύοντας τις δυνατότητες του Siri. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ChatGPT για τη δημιουργία περιεχομένου, την απάντηση σε ερωτήσεις και την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων.
  • Σύνθεση σε εργαλεία γραφής: Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν προσαρμοσμένο περιεχόμενο με το ChatGPT, όπως εξατομικευμένες ιστορίες πριν τον ύπνο ή μοναδικές εικονογραφήσεις. Η ενοποίηση εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση στις δυνατότητες δημιουργίας του ChatGPT.
  • Απόρρητο και ασφάλεια: Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ChatGPT δωρεάν, χωρίς να καταγράφονται τα αιτήματα και οι πληροφορίες τους. Οι συνδρομητές ChatGPT μπορούν να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους για πρόσθετες λειτουργίες και όλη η κοινή χρήση δεδομένων ελέγχεται από τα δικαιώματα των χρηστών.

Ευκαιρίες για προγραμματιστές

SDK και API:

  • Η Apple έχει ενημερώσει τα SDK της με νέα API και πλαίσια, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν τις λειτουργίες Apple Intelligence στις εφαρμογές τους. Αυτό περιλαμβάνει το Image Playground API και βελτιώσεις στο πλαίσιο App Intents.
  • Πλαίσιο προθέσεων εφαρμογής: Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει στους προγραμματιστές να ορίζουν ενέργειες στις εφαρμογές τους που μπορούν να εκτελέσουν το Siri και άλλες λειτουργίες του συστήματος. Βελτιώνει τη λειτουργικότητα και την ενσωμάτωση της εφαρμογής με το Apple Intelligence.
  • Βελτιώσεις Xcode: Τα εργαλεία δημιουργίας ευφυΐας στο Xcode παρέχουν συμπλήρωση κώδικα στη συσκευή και έξυπνη βοήθεια για την κωδικοποίηση Swift, βοηθώντας τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές και έξυπνες εφαρμογές.
WWDC 2024 - 10 Ιουνίου | μήλο

Συμπέρασμα

Η Παρουσίαση WWDC υπογράμμισε τη δέσμευση της Apple στην καινοτομία και τον χρηστοκεντρικό σχεδιασμό. Με σημαντικές ενημερώσεις σε όλες τις πλατφόρμες της και την εισαγωγή του Apple Intelligence, η Apple συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ενσωμάτωση της προηγμένης τεχνολογίας με την καθημερινή χρηστικότητα. Οι νέες δυνατότητες και βελτιώσεις υπόσχονται να παρέχουν στους χρήστες και τους προγραμματιστές ισχυρά εργαλεία για να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους εμπειρίες, κάνοντας το οικοσύστημα της Apple πιο έξυπνο, ιδιωτικό και απρόσκοπτο.

Ιδρυτικός συνεργάτης της unite.AI & μέλος της Τεχνολογικό Συμβούλιο Forbes, Ο Αντουάν είναι α μελλοντιστής που είναι παθιασμένος με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.

Είναι επίσης ο Ιδρυτής του Securities.io, ένας ιστότοπος που εστιάζει στην επένδυση σε ανατρεπτική τεχνολογία.