Verbind je met ons

Artificial Intelligence

Apple WWDC: Ontketen de kracht van AI en ruimtelijk computergebruik met baanbrekende updates

mm
Bijgewerkt on

De recente Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) toonde belangrijke updates op de platforms van Apple, waarbij nieuwe functies en verbeteringen werden geïntroduceerd die zijn ontworpen om de gebruikerservaring en de mogelijkheden van ontwikkelaars te verbeteren. Het evenement benadrukte de vooruitgang op het gebied van AI, updates van verschillende besturingssystemen en opmerkelijke verbeteringen in de hardware en services van Apple.

Belangrijke aankondigingen

1. Apple Vision Pro en visionOS 2:

  • Apple VisionPro en visionOS ontvingen hun eerste grote updates. VisionOS 2 bevat verbeteringen voor ruimtelijk computergebruik, nieuwe ontwikkelaars-API's en functies die de productiviteit en connectiviteit verhogen.
    • nieuwe apps: NBA voor meerdere live gameweergaven, "Wat als?" voor Marvel-superheldenervaringen, “Unextinct” voor het verkennen van bedreigde diersoorten.
    • Ruimtelijke foto's en video's: Verbeterd met SharePlay voor het delen van herinneringen in levensechte details.
    • Productiviteit verhoogt: Verbeterde Mac Virtual Display, nieuwe intuïtieve gebaren en treinondersteuning in de reismodus.

2. iOS 18:

  • iOS 18 biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, nieuwe privacyfuncties en belangrijke updates voor kernapps zoals Berichten en Mail. Verbeteringen zijn onder meer nieuwe personalisatie van het startscherm, verbeteringen aan het Control Center en een geheel nieuw herontwerp van de Foto's-app.
    • Personalisatie: App-pictogrammen in de donkere modus, aangepaste app-pictogramtinten, reorganisatie van apps en widgets op het startscherm.
    • Verbeteringen in het controlecentrum: Nieuwe besturingsgalerij, door ontwikkelaars toegevoegde besturingselementen en meerdere controlegroepen.
    • Privacyfuncties: App-vergrendeling, verborgen apps, selectief delen van contacten en intuïtief koppelen van accessoires.

3. iPadOS 18:

  • iPadOS 18 bevat nieuwe manieren om Apple Pencil te gebruiken, een opnieuw ontworpen Foto's-app en de langverwachte introductie van de Calculator-app, geoptimaliseerd voor iPad. De update richt zich op het verbeteren van de productiviteit en personalisatie.
    • Wiskundige notities in rekenmachine: Maak gebruik van Apple Pencil voor complexe berekeningen, grafieken en variabelenbeheer.
    • App-herontwerpen: Nieuwe zwevende tabbladbalk, zijbalkvervorming en een ander uiterlijk voor apps als Pages en Keynote.
    • SharePlay en Freeform: Verbeterd scherm delen, bediening op afstand en presentatie van bordsecties in Freeform.

4. macOS Sequoia:

  • Vernoemd naar de majestueuze bomen, macOS Sequoia bevat nieuwe Continuity-functies, zoals iPhone Mirroring, verbeterd vensterbeheer, verbeteringen voor videoconferenties en een nieuwe Wachtwoorden-app voor veilig beheer van inloggegevens.
    • iPhone spiegelen: Bekijk en bedien iPhone-apps op Mac, iPhone-meldingen op Mac, geïntegreerde audio.
    • Window Management: voorgestelde tegelposities, snelle toetsenbord- en menusnelkoppelingen voor vensterindeling.
    • Videovergaderen: Presentatorvoorbeeld, achtergrondvervanging, verbeterde segmentatie voor duidelijke videogesprekken.
    • Wachtwoorden-app: uniforme toegang tot inloggegevens, verificatiecodes en beveiligingswaarschuwingen op alle apparaten.

5. Apple Intelligence-integratie:

  • Apple Intelligence markeert een aanzienlijke sprong voorwaarts in de integratie van AI-mogelijkheden op Apple-apparaten. Dit systeem brengt krachtige generatieve modellen naar de kern van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia en biedt een diepgaand begrip van natuurlijke taal, het genereren van afbeeldingen en geavanceerde privacybescherming. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van de functies en mogelijkheden:

Apple Intelligence-mogelijkheden

Taal- en tekstbegrip:

  • Diep begrip van natuurlijke taal: Apple Intelligence gebruikt grote taalmodellen menselijke taal begrijpen en genereren. Dit verbetert het vermogen van Siri om complexe vragen te begrijpen en erop te reageren, de conversatiecontext te behouden en relevante informatie te verstrekken op basis van persoonlijke gegevens.
  • Schrijfhulpmiddelen: Deze tools bieden systeembrede ondersteuning voor het herschrijven, proeflezen en samenvatten van tekst. Ze kunnen de productiviteit in apps als Mail, Notes, Safari, Pages en Keynote verbeteren door ervoor te zorgen dat tekst goed gestructureerd is en de juiste toon heeft.
  • Slim antwoord: In Mail zijn Smart Reply-suggesties gebaseerd op de e-mailinhoud, waardoor gebruikers snel en accuraat kunnen reageren. Deze functie stroomlijnt het e-mailbeheer door intelligente, contextueel relevante antwoorden aan te bieden.

Beeldgeneratie en -verwerking:

  • Genmoji: Door gebruik te maken van generatieve modellen kunnen gebruikers gepersonaliseerde emoji's maken die overeenkomen met specifieke beschrijvingen. Deze Genmoji's kunnen worden gebruikt als stickers, Tapbacks of inline in berichten, waardoor gesprekken een leuk en persoonlijk tintje krijgen.
  • Afbeelding Speeltuin: Met deze functie kunnen gebruikers originele afbeeldingen maken op basis van thema's, kostuums, accessoires en meer. Het is geïntegreerd in apps zoals Berichten, Keynote, Pages en Freeform, waardoor het snel en eenvoudig maken van afbeeldingen voor verschillende doeleinden mogelijk is.
  • Afbeeldingsstaf in notities: Deze tool transformeert ruwe schetsen in gepolijste afbeeldingen, waardoor notities visueler en boeiender worden. Het maakt gebruik van intelligentie op het apparaat om schetsen te analyseren en relevante afbeeldingen voor te stellen.

Actie en contextueel bewustzijn:

  • Persoonlijk contextbegrip: Apple Intelligence kan gebruikmaken van persoonlijke gegevens uit verschillende apps om contextueel relevante hulp te bieden. Het kan gegevens uit e-mails, agenda-evenementen, berichten en andere bronnen verwerken om gepersonaliseerde reacties en acties te leveren.
  • Verwerking op het apparaat: De meeste taken worden op het apparaat verwerkt, waardoor de privacy van de gebruiker wordt gewaarborgd. Voor complexere verzoeken maakt Apple Intelligence gebruik van Private Cloud Compute, waarbij Apple siliciumservers betrokken zijn die zijn ontworpen met sterke privacybescherming.
  • Orkestratiemogelijkheden: Siri, mogelijk gemaakt door Apple Intelligence, kan acties ondernemen in verschillende apps, zoals het ophalen van bestanden, het zoeken naar foto's of het afspelen van specifieke podcasts. Deze orkestratie maakt Siri nuttiger en geïntegreerd in de dagelijkse workflows.

Privacy en beveiliging:

  • Verwerking op het apparaat: Apple Intelligence verwerkt gegevens voornamelijk op het apparaat, waardoor de noodzaak voor het verzenden van gegevens naar externe servers tot een minimum wordt beperkt. Dit garandeert de privacy van gebruikers en gegevensbeveiliging.
  • Privécloudcomputer: Wanneer er meer rekenkracht nodig is, maakt Apple Intelligence gebruik van Apple siliciumservers in een private cloudopstelling. Deze servers verwerken gegevens zonder deze op te slaan, en onafhankelijke experts kunnen de privacypraktijken van de software verifiëren.
  • Transparantie en controle: Gebruikers hebben controle over wanneer en hoe hun gegevens worden gebruikt, met duidelijke machtigingen en transparantie ingebouwd in het systeem.

Integratie met AI-modellen van derden

ChatGPT-integratie:

  • Apple Intelligence kan worden geïntegreerd met externe AI-modellen zoals ChatGPT van OpenAI, waardoor de mogelijkheden van Siri worden verbeterd. Gebruikers hebben toegang tot ChatGPT voor het genereren van inhoud, het beantwoorden van vragen en het verstrekken van gespecialiseerde kennis.
  • Componeren in schrijfhulpmiddelen: Met deze functie kunnen gebruikers aangepaste inhoud maken met ChatGPT, zoals gepersonaliseerde verhaaltjes voor het slapengaan of unieke illustraties. De integratie zorgt voor naadloze toegang tot de generatieve mogelijkheden van ChatGPT.
  • Privacy en beveiliging: Gebruikers hebben gratis toegang tot ChatGPT, waarbij hun verzoeken en informatie niet worden vastgelegd. ChatGPT-abonnees kunnen hun accounts koppelen voor extra functies, en al het delen van gegevens wordt beheerd door gebruikersrechten.

Ontwikkelaarsmogelijkheden

SDK's en API's:

  • Apple heeft zijn SDK's bijgewerkt met nieuwe API's en frameworks, waardoor ontwikkelaars Apple Intelligence-functies in hun apps kunnen integreren. Dit omvat de Image Playground API en verbeteringen aan het App Intents-framework.
  • App Intents-framework: Met dit raamwerk kunnen ontwikkelaars acties in hun apps definiëren die Siri en andere systeemfuncties kunnen uitvoeren. Het verbetert de app-functionaliteit en integratie met Apple Intelligence.
  • Xcode-verbeteringen: Generatieve intelligentietools in Xcode bieden codeaanvulling op het apparaat en slimme hulp bij Swift-codering, waardoor ontwikkelaars efficiëntere en intelligentere apps kunnen maken.
WWDC 2024 — 10 juni | Appel

Conclusie

De WWDC-presentatie onderstreepte Apple's toewijding aan innovatie en gebruikersgericht ontwerp. Met belangrijke updates op al zijn platforms en de introductie van Apple Intelligence blijft Apple toonaangevend in het integreren van geavanceerde technologie met alledaagse bruikbaarheid. De nieuwe functies en verbeteringen beloven gebruikers en ontwikkelaars krachtige tools te bieden om hun digitale ervaringen te verbeteren, waardoor het ecosysteem van Apple intelligenter, privéer en naadloos wordt.

Een van de oprichters van unite.AI en lid van de Forbes Technologieraad, Antoine is een futuristisch die gepassioneerd is over de toekomst van AI en robotica.

Hij is tevens de oprichter van Effecten.io, een website die zich richt op het investeren in disruptieve technologie.