Verbind je met ons

Interviews

Josh Wong, oprichter en CEO van ThinkLabs AI – Interview Series

mm
Bijgewerkt on
Jos Wong

Josh Wong is de oprichter en CEO van ThinkLabs AI. Hij werkte eerder bij GE Vernova als General Manager Grid Orchestration. Josh Wong studeerde aan de Universiteit van Waterloo.

ThinkLabs-AI is een gespecialiseerd AI-ontwikkelings- en implementatiebedrijf. Haar missie is om cruciale industrieën en infrastructuur te voorzien van betrouwbare AI gericht op het bereiken van mondiale energieduurzaamheid. Het bedrijf ontwikkelt zijn vlaggenschipproduct, ThinkLabs Copilot, een digitale assistent die de echte wereld begrijpt via eigen op fysica gebaseerde AI-digitale tweelingen, die een fundamenteel model bieden voor technische systemen.

Kun je ons meer vertellen over de visie achter ThinkLabs AI en wat de inspiratie was voor de oprichting ervan?

De visie achter ThinkLabs is een betrouwbare, duurzame en betaalbare energie-infrastructuur, aangedreven door betrouwbare AI. Wij begrijpen dat het elektriciteitsnet centraal blijft staan ​​in de energietransitie. Om koolstofarm te worden moeten we elektrificeren. Om te elektrificeren hebben we het elektriciteitsnet nodig, en het elektriciteitsnet moet echt moderniseren. Wij geloven dat de combinatie van engineering van elektrische energiesystemen, AI en cloud computing de oplossing is.

Hoe onderscheidt ThinkLabs AI zich van andere AI-startups in de netwerkbeheersector?

Het elektriciteitsnet is zo complex dat AI op zichzelf geen kennis kan opdoen over de complexe energiestromen en operationele processen die in de netwerkruimte bestaan. ThinkLabs combineert de rijke geschiedenis en het vertrouwen van traditionele energiesysteemtechniek met AI, als betrouwbare, op fysica gebaseerde AI, voor vertrouwen in geschaalde, geautomatiseerde gevolgtrekking en beslissingsondersteuning voor kritieke infrastructuur. Er is ook meer voor nodig dan alleen technologie, maar er is een ervaren team nodig dat de nuances van het elektriciteitsnet begrijpt en begrijpt hoe nutsbedrijven en toezichthouders denken. Ons team komt uit de sector van elektrische energiesystemen met een bewezen staat van dienst, waaronder oprichter Josh Wong die zijn vorige bedrijf Opus One Solutions aan GE heeft verkocht, en staat op het kruispunt van engineering, AI en cloud computing.

Welke specifieke uitdagingen op het gebied van netbeheer wil ThinkLabs AI oplossen?

Geautomatiseerde analyses en aanbevelingen voor real-time situationeel bewustzijn over het hele netwerk, grootschalige simulaties en continu leren en aanbevelingen om netwerkbeperkingen te verminderen en de netwerkprestaties te optimaliseren. Specifieke functionele gebieden zijn onder meer:

  1. Insights – bijna realtime schatting van de elektriciteitsstroom in het elektriciteitsnet, het detecteren van congesties, spanningsschendingen en hoe kapitaalgoederen daadwerkelijk worden gebruikt.
  2. Oplossingen – optimale dispatchaanbevelingen, inclusief schakelsystemen, netwerkapparatuur en DER's, voor het verlichten van congestie, het beperken van DER-interconnecties, het verminderen van verliezen, het herstellen van storingen, enz.
  3. Modelvalidatie – validatie en correcties in datasets van nutsbronnen voor netwerkmodellen, waardoor OpEx wordt bespaard en het vertrouwen van operators voor netwerkactiviteiten wordt vergroot.
  4. Copiloot van de operator – aanbevelingen voor verzending door operators die zijn getraind in netwerkfysica, bedrijfsregels, standaardprocedures en operationele ervaring, waardoor training en bijscholing van het personeel mogelijk wordt gemaakt.

Wat is de ThinkLabs Copilot en hoe verbetert deze de netwerkplanning en -activiteiten?

ThinkLabs Copilot is een digitale assistent die de echte wereld begrijpt met gepatenteerde fysica-geïnformeerde AI digital twins die een basismodel bieden voor technische systemen. Het werkt samen met nutsplanners en -exploitanten om het elektriciteitsnet te modelleren in zijn ‘AI digital twin’, om snelle en grootschalige analyses uit te voeren, ook in bijna realtime, en om aanbevelingen te doen over de werking, plannen en ontwerpen van het elektriciteitsnet.

Kunt u uitleggen wat een op fysica gebaseerde AI digital twin is en hoe dit de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet ten goede komt?

AI kan op zichzelf niet zo'n complex systeem als het raster met alleen meetgegevens leren. AI-digitale tweelingen van de echte wereld worden getraind door, werken voor en werken met technische systemen, en zijn dus ‘natuurkundig geïnformeerd’. Er wordt getraind met behulp van grote hoeveelheden synthetische gegevens die zijn gegenereerd uit technische simulatie. Traditionele op fysica gebaseerde, op impedantie gebaseerde digitale tweelingen zijn deterministisch en wiskundig geoptimaliseerd, maar worden toch uitgedaagd door de gegevenskwaliteit, de benodigde grote rekenkracht en de trage responstijd. Omgekeerd beloven algemene AI-technieken snelheid, maar schaarse gegevens, hallucinaties en ‘black box’-effecten hebben betrekking op missiekritieke netwerkoperaties. Een op fysica gebaseerde digitale AI-tweeling biedt transparante en betrouwbare analyses, veerkrachtig en robuust tegen slechte gegevens, snelle respons en actie die geschikt is voor realtime operaties, paraatheid met grote, vooraf getrainde operationele scenario's en een gesloten, continu leer- en verbeteringsproces .

Hoe garandeert ThinkLabs AI de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van zijn AI-modellen in praktijkscenario's?

De aard van op fysica gebaseerde AI houdt AI gegrond, verbonden met de echte wereld en begrensd door de echte wereld. We doen ook voortdurend aan leren en monitoren van de prestaties van modellen.

Wat maakt uw AI-technologie bijzonder geschikt voor het omgaan met de complexiteit van moderne elektriciteitsnetwerken?

Getraind worden door technische modellen te bepalen, maar omgaan met de imperfecte gegevenskwaliteit van operaties in de echte wereld. AI brengt ook een schat aan optimalisatie- en generatieve technieken met zich mee die ongeëvenaard zijn door traditionele technische wiskunde.

Hoe kan de technologie van ThinkLabs AI worden geïntegreerd met bestaande netwerkbeheersystemen zoals ADMS en DERMS?

ThinkLabs kan als copiloot worden geïntegreerd met de bestaande ADMS, DERMS en AEMS, die het fundamentele communicatie- en besturingsplatform zullen blijven, terwijl ThinkLabs extra intelligentie en automatisering zal toevoegen, vergelijkbaar met het rijassistentiesysteem van een voertuig.

Wat betekent de recente startinvestering van $5 miljoen voor de toekomst van ThinkLabs AI?

Deze startinvestering heeft ons in staat gesteld een spin-off en lancering te maken van GE, samen te werken met een groep investeerders van wereldklasse, te investeren in ons team en product, op de markt te komen met onze eerste commerciële Copilot, en samen te werken met een aantal kanaalpartners om dit in de markt te brengen. de handen van onze klanten. Dit is de eerste fundamentele stap naar verdere uitbreiding en schaalvergroting.

Hoe ziet u de rol van AI in het netwerkbeheer en andere kritieke infrastructuren evolueren?

We zien netbeheer en andere kritieke infrastructuur steeds meer als ‘AI first’, vooral als het gaat om op fysica gebaseerde AI. Zorg voor een veel groter begrip, situationeel bewustzijn en een toenemende automatisering van de besluitvorming en orkestratie van kritieke acties. Blijf echter altijd nederig en betrouwbaar als AI, en blijf trouw aan de fundamentele wetten van de natuurkunde en het technisch ontwerp.

Bedankt voor het geweldige interview, lezers die meer willen weten, zouden moeten bezoeken ThinkLabs-AI.

Een van de oprichters van unite.AI en lid van de Forbes Technologieraad, Antoine is een futuristisch die gepassioneerd is over de toekomst van AI en robotica.

Hij is tevens de oprichter van Effecten.io, een website die zich richt op het investeren in disruptieve technologie.